MENU

Bezpieczeństwo Snapchata: jak prowadzić rodziców

Obejrzyj mumię blogger Adele Jennings, aby zobaczyć, co musisz wiedzieć

Trzeci z naszej serii poradników dotyczy globalnej aplikacji do udostępniania zdjęć i filmów w czasie rzeczywistym - Snapchat. Snapchat średnio 400 milionów `` snapów '' dziennie, minimalny wiek do rejestracji konta to 13 lat.

Informacje o aplikacji

Jak działa Snapchat?

Za każdym razem, gdy udostępnisz Snap, Twoje dziecko może wybrać, jak długo widzowie mogą go oglądać - od 1 do 10 sekund. Migawki rejestrują chwilę i nie są przechwytywane za pomocą zrzutu ekranu. Jeśli dana osoba zrobi zrzut ekranu ze Snap, który został do niej wysłany, Snapchat powiadomi Twoje dziecko, ale ludzie znaleźli obejście tego problemu, więc podziel się tym z dzieckiem.

Komu moje dziecko może udostępniać treści na Snapchacie

Użytkownicy mogą udostępniać treści 3 różnym odbiorcom.

  • Wszyscy
    Oznacza to, że ich zawartość będzie widoczna dla wszystkich użytkowników.
  • Komunikat o stanie
    Filmy i zdjęcia są widoczne tylko przez dodanych znajomych. Twoje dziecko musi aktywnie dodawać znajomych, z których chciałby wysyłać lub otrzymywać treści.
  • Coaching
    Umożliwia to Twojemu dziecku wybranie znajomych, których chcą zablokować, aby mogli zobaczyć jego zawartość. Domyślnie tylko użytkownicy dodani przez dziecko do listy znajomych mogą wysyłać im treści

Kto może wysyłać im treści?

Twoje dziecko może wybrać opcję otrzymywania treści od „Wszyscy” lub „Moi znajomi”. Zachęć swoje dziecko, aby zmieniło swoje domyślne ustawienie tak, aby akceptowało tylko treści od „Moich znajomych”.

Stuknij ikonę ducha> stuknij ikonę koła zębatego> wybierz „Moi znajomi”.

Istnieją trzy sekcje, które ypowinieneś zaktualizować „Skontaktuj się ze mną”, „Moja historia” i „Szybkie dodawanie”.

(I) Funkcja szybkiego dodawania pozwala osobom, które mają Twój numer telefonu na liście kontaktów, dodać Cię jako znajomego w aplikacji Snapchat

Zapewni to, że tylko osoby, które Twoje dziecko dodało (lub zaprzyjaźniło) w Snapchacie, mogą wysłać im zdjęcie lub film.

Zrzut ekranu jest możliwy - platforma Snapchat tego nie obsługuje, ale smartfony Apple iOS i Google Android umożliwiają robienie zrzutów ekranu i zapisywanie ich. Zachęcaj dziecko, aby nie przechwytywało Snapów bez zgody nadawcy.

Udostępnianie treści prawdziwym znajomym

Snapchat, podobnie jak inne aplikacje społecznościowe, został zaprojektowany aby dzielić się chwilami z przyjaciółmi z „prawdziwego życia”, ale nadal istnieje niebezpieczeństwo, że dzieci mogą nawiązać kontakt z osobami, których nie znają.

Zachęcaj swoje dziecko do udostępniania treści tylko swoim „prawdziwym znajomym” i udostępniaj rzeczy, którymi chętnie by się z tobą podzieliło.

Wysyłanie nagich zdjęć dzieci w ramach 18 jest nielegalne i mogą być udostępniane osobom, dla których nie były przeznaczone. Przeprowadzić otwartą i szczerą rozmowę na temat konsekwencji seksu z dzieckiem. Kliknij tutaj więcej informacji.

Udostępnianie lokalizacji - mapy Snap

Mapy Snap umożliwiają użytkownikowi, jeśli ty i przyjaciel podążacie za sobą, dzielenie się swoimi lokalizacjami, dzięki czemu można zobaczyć, gdzie się znajdują i co się wokół nich dzieje.

Ponieważ ta nowa funkcja pokazuje dokładną lokalizację na mapie, zachęcamy użytkowników, aby nie udostępniali swojej lokalizacji, zwłaszcza osobom, których nie znają osobiście.

Ustawienia lokalizacji

Do wyboru są trzy ustawienia lokalizacji:

Tryb ducha: jesteś jedyną osobą, która może zobaczyć Twoją lokalizację na mapie. W trybie ducha nadal możesz zobaczyć lokalizacje swoich znajomych, ale oni nie będą mogli Cię zobaczyć.

Moi Przyjaciele: oznacza, że ​​wszystkie Twoje kontakty w Snapchacie mogą zobaczyć Twoją lokalizację.

Wybierz przyjaciół: pozwala użytkownikom przeglądać listę znajomych, a następnie decydować, którzy z nich chcą zobaczyć ich lokalizację.

Udostępniaj swoją lokalizację tylko osobom, które znasz osobiście. Nigdy nie udostępniaj swojej lokalizacji nieznajomym. Aby uzyskać więcej informacji na temat Snap Maps, odwiedź ich informacje strona.

Przeglądanie bezpiecznie

Snapchat korzysta z usługi przeglądania Google, aby ostrzegać użytkowników o podejrzeniu wyłudzania informacji, złośliwym oprogramowaniu i innych niebezpiecznych witrynach.

Zarządzanie treściami, które Twoje dziecko może oglądać na Snapchacie

Istnieje zestaw wytycznych dla społeczności na temat tego, co możesz, a czego nie możesz publikować, i możesz je przeglądać tutaj.

Usuń lub zablokuj użytkownika
Gdy zablokujesz lub usuniesz użytkownika, osoba ta nie będzie mogła wyświetlić ani skomentować żadnego z Twoich postów. Ludzie nie są powiadamiani o ich zablokowaniu.

Zgłoś przystawkę w Eksploratorze opowieści
Jeśli zobaczysz coś w Eksploratorze opowieści, który nie jest zgodny ze Snapchatem Wytyczne dla społeczności, naciśnij i przytrzymaj przycisk Snap, aby zgłosić to zespołowi.

Zgłaszanie treści
Jeśli Twoje dziecko otrzyma nieodpowiednie obrazy lub ktoś je nęka, możesz udać się pod adres www.snapchat.com/safety postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zgłosić to Snapchatowi.

Usunięte konto
Jeśli chcesz trwale usunąć konto swojego dziecka, przejdź do Strona dezaktywacji konta Snapchat

Kontrola rodzicielska żarówka

Dowiedz się, jak skonfigurować ustawienia prywatności i bezpieczeństwa na platformie społecznościowej Snapchat, aby pomóc dziecku w bezpieczniejszym korzystaniu.

Zobacz przewodnik

Więcej do odkrycia

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Snapchacie i innych podobnych aplikacjach, oto kilka miejsc, które możesz odwiedzić:

Ostatnie posty

Przewiń w górę