MENU

Czy aplikacja Telegram Messenger jest bezpieczna? – Co rodzice powinni wiedzieć

Czy aplikacja Telegram Messenger jest bezpieczna? Przy 500 milionach użytkowników dziennie ważne jest, aby zrozumieć funkcje zabezpieczeń i ustawienia prywatności aplikacji. Dowiedz się, jak zapewnić bezpieczeństwo nastolatkowi, jeśli korzysta z aplikacji.

Co to jest aplikacja Telegram Messenger?

Telegram, wprowadzony na rynek w 2013 roku, to aplikacja do przesyłania wiadomości podobna do Whatsapp i Facebook Messenger. Umożliwia użytkownikom wysyłanie wiadomości przez Wi-Fi lub dane mobilne. W październiku 2021 r. nastąpił gwałtowny wzrost liczby użytkowników i nadal rośnie, ponieważ ludzie usuwają aplikacje należące do większych firm, aby zachować bezpieczeństwo w Internecie.

Jak działa aplikacja Telegram

Aplikacja jest aplikacją do przesyłania wiadomości opartą na chmurze, do której można uzyskać dostęp na dowolnym urządzeniu. Dzięki temu możesz łatwo śledzić swoje wiadomości. Użytkownicy mogą wysyłać pliki dowolnego typu, prowadzić wideorozmowy i brać udział w czatach grupowych. Aby bezpiecznie korzystać z aplikacji Telegram, użytkownicy mogą włączyć szyfrowanie i znikanie wiadomości.

Użytkownicy szybko i łatwo rejestrują się przy użyciu swoich numerów telefonów komórkowych, aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji aplikacji.

Jaka jest klasyfikacja wiekowa?

Telegram jest najbezpieczniejszy dla osób w wieku 16 lat i starszych, zgodnie z Regulamin Strony. Jednakże Apple App Store czy to jest ustawione dla tych 17 lat i starszych, podczas gdy sklep Google Play po prostu ocenia to jako wymagające nadzoru rodziców. Użytkownicy nie są pytani o wiek podczas rejestracji.

Jakie są ustawienia prywatności i bezpieczeństwa w Telegramie?

Telegram szczyci się swoimi funkcjami bezpieczeństwa, które obejmują opcje szyfrowania wiadomości między użytkownikami lub znikania po określonym czasie. Istnieje również kilka ustawień prywatności, z których mogą korzystać użytkownicy. Po prostu przejdź do Ustawienia > Ustawienia prywatności i bezpieczeństwa, aby rozpocząć.

Telefon

Gdy użytkownik się zarejestruje, jest to automatycznie ustawiane, aby umożliwić kontaktom zobaczenie numeru telefonu komórkowego użytkownika, z którym się zarejestrował. Inne opcje obejmują umożliwienie wszystkim lub nikomu zobaczenia numeru. Dodatkowo użytkownicy mogą dodawać wyjątki. Na przykład rodzic może widzieć numer swojego dziecka, ale nikt inny nie może.

Ostatnio widziany i online

Czas ostatniej wizyty użytkownika jest automatycznie ustawiany jako widoczny dla wszystkich, ale można go ustawić tylko na kontakty lub na nikogo. Można tu również dodać wyjątki dla tych, którzy nigdy nie mogą zobaczyć tych informacji.

Zdjęcia profilowe

Każdy może automatycznie wyświetlać zdjęcia profilowe użytkowników. Można to zmienić na kontakty tylko z wyjątkami dla osób, które nigdy nie mogą zobaczyć zdjęcia profilowego.

Wiadomości przekazane

Użytkownicy mogą kontrolować, czy przekazywane od nich wiadomości będą zawierać linki z powrotem do ich profilu. To ustawienie automatycznie umożliwia każdemu linkowanie z powrotem do profilu użytkownika, ale można je ustawić tak, aby zezwalać tylko na kontakty lub nikt z wyjątkami.

Połączenia

Użytkownicy mogą kontrolować, kto może do nich dzwonić. Jest automatycznie ustawiony tak, aby każdy mógł dzwonić do użytkownika, ale można go zmienić tylko na kontakty lub na nikogo. Użytkownicy mogą tutaj również dodawać wyjątki oprócz opcji umożliwiającej połączenia peer-to-peer. Jest to automatycznie ustawiane do użycia z kontaktami użytkownika, ale można je również ustawić dla nikogo i wszystkich. Korzystanie z tego oznacza, że ​​połączenia między jednym użytkownikiem a drugim będą mogły komunikować się normalnie z dobrą jakością połączeń i wideo. Wyłączenie go oznacza, że ​​połączenia będą w całości przechodzić przez serwery Telegrama, co oznacza, że ​​adres IP rozmówcy nie będzie widoczny. Oznacza to również, że jakość połączeń i wideo nie jest tak dobra.

Grupy

Użytkownicy mogą określić, kto może dodać ich do czatu grupowego, który może pomieścić do 200,000 XNUMX różnych osób. Jest to automatycznie ustawiane dla wszystkich, ale można je zmienić tylko na kontakty. W tym miejscu można również wprowadzić wyjątki, aby niektórzy użytkownicy nigdy nie mieli uprawnień do dodania Cię.

Blokada hasłem

Użytkownicy mogą chronić swoje konto i aplikację Telegram za pomocą ustawionego i znanego tylko im kodu dostępu.

Weryfikacja dwuetapowa

Użytkownicy mogą ustawić hasło, które jest wymagane podczas logowania na nowym urządzeniu, oprócz kodu wysłanego w wiadomości SMS.

Aktywnych sesji

Dzięki temu użytkownicy mogą zobaczyć, gdzie jeszcze używane jest ich konto i na jakich urządzeniach. Istnieje również możliwość wylogowania się ze wszystkich innych sesji, aby upewnić się, że Twoje konto Telegram nie jest używane gdzie indziej.

Jakie są zalety Telegrama?

Miliony ludzi używają Telegrama jako alternatywy dla innych aplikacji do przesyłania wiadomości należących do większych firm. W październiku 2021 roku, po awarii Facebooka w różnych aplikacjach, aplikacja zyskała ponad 70 milionów nowych użytkowników.

Korzystając z funkcji czatu, które mają już inne popularne aplikacje, Telegram ma również pożądane funkcje bezpieczeństwa. Nie udostępnia informacji o użytkownikach stronom trzecim i jest bardzo łatwy w użyciu z przejrzystym wyglądem, wysokiej jakości rozmowami wideo i funkcjami czatu grupowego.

Na co uważać w Telegramie

Podczas gdy wielu chwali funkcje bezpieczeństwa Telegrama w porównaniu z innymi dużymi aplikacjami, użytkownicy nadal muszą rejestrować się przy użyciu numeru telefonu komórkowego. Ta funkcja zmniejsza poziom bezpieczeństwa aplikacji.

Użytkownicy mogą również dołączać do grup, które mogą liczyć do 200,000 XNUMX członków, z których większość nie zna się osobiście. Każdy może zostać zaproszony przez swój numer telefonu komórkowego lub nazwę użytkownika do dołączenia do grupy. Jeśli ustawienia prywatności nie ograniczają liczby osób, które mogą zobaczyć konto użytkownika, każda osoba z tej grupy może sprawdzić, czy dana osoba jest online, a także wszelkie inne dostępne informacje.

Ponadto, chociaż użytkownicy muszą mieć co najmniej 16 lat, aby dołączyć do aplikacji, zgodnie z Warunkami korzystania z usługi Telegram, aplikacja nie prosi o potwierdzenie wieku po pobraniu i rejestracji.

W jaki sposób rodzice lub opiekunowie mogą zapewnić dzieciom i młodzieży bezpieczeństwo?

  •  Miej regularne rozmowy z dzieckiem o tym, czego używa do komunikowania się z innymi online.
  •  Sprawdź, z kim rozmawiają online i jakie informacje udostępniają.
  •  Pomóż swojemu nastolatkowi za pomocą ustawień prywatności, aby było bezpieczne i szczęśliwe w Internecie.
  •  Czy regularnie mobilne kontrole stanu aby upewnić się, że ich urządzenia i aplikacje są zaktualizowane do najnowszych ustawień zabezpieczeń.

Ostatnie aktualizacje

30 grudnia 2021 r .:

  • Użytkownicy są w stanie wysyłaj animowane i interaktywne emotikony jako natychmiastowe reakcje, którymi można sterować za pomocą ustawień konta. Ograniczenie tego może zachęcić młodych ludzi do zastanowienia się nad tym, co wysyłają, zamiast wysyłania natychmiastowej reakcji na coś.
  • Dodano również znaczniki spoilerów, aby ukryć fragmenty tekstu, które mogą zawierać spoilery lub coś innego, czego nadawcy nie chcą, aby odbiorcy widzieli przed kliknięciem. Ta wiadomość zostanie również ukryta przed powiadomieniami, dopóki nie zostanie aktywowana, więc powinna być monitorowana.
  •  Telegram dodał funkcja tłumaczenia, aby więcej osób na całym świecie mogło się z łatwością łączyć. Dostępność funkcji i poszczególnych języków zależy od typu używanego telefonu.
  • Użytkownicy mogą tworzyć tematyczne kody QR do łatwego udostępniania innym. Młodzi ludzie powinni być świadomi tego, co skanują i upewnić się, że pochodzą z zaufanego źródła.