MENU

Ustawienia bezpieczeństwa i prywatności na Facebooku

Przewodnik po elementach sterujących i ustawieniach

Facebook oferuje szereg funkcji, które pomagają Twojemu nastolatkowi zarządzać tym, kto może zobaczyć jego treści i jak wchodzi w interakcje z innymi. Mogą również korzystać z funkcji raportowania, aby oznaczać treści, które łamią wytyczne społeczności i ich denerwują.
łącze pdf

Facebook logo

Czego potrzebuję?

Konto na Facebooku (nazwa użytkownika i hasło)

Ograniczenia, które możesz zastosować

ikona Rozmowa
ikona W zakupach aplikacji
ikona Niewłaściwa zawartość
ikona Udostępnianie lokalizacji
ikona Kontrola rodzicielska
ikona Polityka prywatności
ikona Kradzież prywatności i tożsamości
ikona Sieć społecznościowa

Instrukcje krok po kroku

1

Zablokuj kogoś

Istnieje więcej niż jeden sposób na zablokowanie kogoś.

Aby zablokować kogoś na jego stronie:
Krok 1 - Na stronie głównej kliknij lupy w prawym górnym rogu i wyszukaj osobę do zablokowania.

Blokując kogoś w sekcji komentarzy, dotknij jego zdjęcia profilowego lub nazwy, aby przejść do jego profilu.

Krok 2 - W ich profilu wybierz 3 kropki pod ich nazwiskiem.

Krok 3 - Następnie wybierz Blokować i Blokować ponownie.

Aby zablokować kogoś w swoich ustawieniach prywatności:
Krok 1 - W swoim źródle treści dotknij 3 poziome paski w prawym górnym rogu.

Krok 2 - Wybierz bieg ikona w prawym górnym rogu.

Krok 3 - Przewiń w dół do Odbiorcy i widoczność, następnie dotknij Blokowanie aby zobaczyć listę zablokowanych użytkowników konta.

Krok 3 - Stuknij + DODAJ DO LISTY ZABLOKOWANYCH

Krok 4 - Następnie wyszukaj nazwę lub adres e-mail i dotknij Blokować , a następnie Blokować ponownie.

1
image-1-2
2
image-2-2
3
image-3-2
2

Zgłoś użytkowników i komentarze

Jeśli użytkownicy lub komentarze są sprzeczne z Facebookiem standardy wspólnotowe, można je zgłosić.

Aby zgłosić komentarz:
Krok 1 - Przytrzymaj komentarz, który chcesz zgłosić, aż pojawi się menu. Uzyskiwać Znajdź wsparcie lub zgłoś komentarz. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wybrać, które standardy są sprzeczne, a następnie dotknij Wyślij.

Aby zgłosić użytkownika:
Krok 1 - Stuknij jego imię lub zdjęcie profilowe w komentarzu i wybierz 3 kropki pod ich nazwiskiem.

Krok 2 - Wybierz Zgłoś profil i postępuj zgodnie z instrukcjami Wyślij.

1
image-5
2
image-4
3

Kto może zobaczyć Twój profil i treści

Facebook ma wiele ustawień, które pomagają użytkownikom zarządzać tym, kto może zobaczyć, co publikują.

Aby zarządzać sposobem, w jaki inne osoby mogą znaleźć Twoje konto:
Krok 1 - W swoim kanale wiadomości dotknij 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie bieg Ikona. Przewiń w dół do Publiczność i widoczność i dotknij Jak ludzie mogą Cię znaleźć i skontaktować się z Tobą.

Krok 2 - Zmień każdą opcję na Przyjaciele i zmień opcję wyszukiwarek na Nie.

Aby zarządzać tym, kto może zobaczyć wpisy:
Krok 1 – W swoim kanale wiadomości dotknij 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie bieg Ikona. Przewiń w dół do Odbiorcy i widoczność i dotknij Wiadomości.

Krok 2 - Ustaw każdą sekcję na Przyjaciele. Poszczególne posty można edytować, aby zmienić odbiorców tylko dla tego posta.

Aby zarządzać tym, kto może oglądać historie:
Krok 1 - W swoim kanale wiadomości dotknij 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie bieg Ikona. Przewiń w dół do Odbiorcy i widoczność i dotknij historie.

Krok 2 - Wybierz każdą opcję, aby ograniczyć liczbę osób, które mogą oglądać Twoje historie. Opcje obejmują Publiczne i Przyjaciele jak również Niestandardowe zamówienie opcje i opcje do ukryć historie konkretnych osób.

Aby zarządzać tym, kto może zobaczyć rolki:
Krok 1 - W swoim kanale wiadomości dotknij 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie bieg Ikona. Przewiń w dół do Odbiorcy i widoczność i dotknij Bębny.

Krok 2 - Wybierz spośród Publiczne i Przyjaciele jak również Przyjaciele z wyjątkiem… co pozwala wybrać poszczególne osoby, aby nie widzieć Twoich bębnów.

1
public-and-visibility-edit-1
2
public-and-visibility-edit-2
3
public-and-visibility-edit-3
4
public-and-visibility-edit-4
4

Kto może się z Tobą skontaktować

W sekcji Odbiorcy i widoczność możesz również zarządzać tym, kto może obserwować i oznaczać Ciebie lub Twojego nastolatka.

Aby zarządzać obserwującymi:
Krok 1 - Stuknij Obserwatorzy i treści publiczne. Zdecyduj, kto może Cię obserwować, kto może komentować publiczne posty, od kogo otrzymujesz publiczne powiadomienia push i kto może wchodzić w interakcje z publicznymi informacjami w Twoim profilu, takimi jak Twoje zdjęcie profilowe.

Aby zarządzać, kto może Cię oznaczyć:
Krok 1 - Stuknij w Profil i tagowanie. Dostosuj ustawienia wyświetlania i udostępniania treści w swoim profilu, oznaczania Cię tagami na zdjęciach i postach oraz sprawdzania tagów dodawanych przez inne osoby.

1
public-and-visibility-edit-5
2
public-and-visibility-edit-6
5

Zarządzaj czasem przed ekranem

Możesz zobaczyć, jak Ty lub Twoje dziecko spędzacie czas na Facebooku.

Jeśli chcesz zarządzać swoim czasem na Facebooku:
Krok 1 - Na stronie głównej kliknij 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie bieg icon.

Krok 2 - Stuknij Twój czas na Facebooku, pod Preferencje. Możesz ustawić tryb cichy, dotykając Zarządzaj swoim casem lub możesz zarządzać otrzymywanymi powiadomieniami, dotykając Kontroluj swoje powiadomienia.

1
ekran-czas-edycja-1
2
ekran-czas-edycja-3
6

Bezpieczeństwo Kontrola techniczna

Jest to doskonałe narzędzie, ponieważ możesz zarządzać ustawieniami prywatności i bezpieczeństwa swojej i swojej rodziny.

Aby przejść do sprawdzania prywatności:

Krok 1 - W źródle treści stuknij przycisk 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie wybierz bieg Ikona. Wybierz Bezpieczeństwo Kontrola techniczna dla Konto. Dzięki temu uzyskasz przewodnik krok po kroku, jak sprawdzić prywatność swojego konta.

1
prywatność-sprawdzanie-edycja-1-2
2
Poradnik sprawdzania prywatności
7

Sprawdzanie zabezpieczeń

Sprawdź te ustawienia, aby upewnić się, że konto Twoje lub Twojego dziecka jest bezpieczne.

Krok 1 - Stuknij w 3 poziome linie w prawym górnym rogu, a następnie bieg Ikona. Pod Konto, Wybierz Prywatność i bezpieczeństwo.

Krok 2 - Pod Zalecanastuknij Sprawdź swoje ważne ustawienia bezpieczeństwa i postępuj zgodnie z instrukcjami, aby zaktualizować ważne informacje o koncie.

1
opcje-zabezpieczeń-1
2
kontrola bezpieczeństwa