MENU

Bezpieczeństwo winorośli: wskazówki dla rodziców

Uwaga: od 17th Jan 2017 aplikacja Vine zostanie wyłączona. Wszystkie pozostałe filmy w aplikacji zostaną zarchiwizowane. Użytkownicy będą musieli pobrać całą zawartość, jeśli chcą zachować udostępniane filmy. Uzyskaj więcej szczegółów

Jak działa Vine?

Konta Vine można utworzyć za pomocą istniejącego konta na Twitterze lub adresu e-mail, a kod PIN jest wysyłany na telefon komórkowy w celu weryfikacji konta.

Aplikacja pozwala dziecku nagrywać i udostępniać filmy 6.5 sekund długo z innymi użytkownikami Vine.

Filmy lub „winorośl” odtwarzane są na nieskończona pętla.

Filmy można udostępniać innym użytkownikom Vine, których obserwujesz, a także na Facebooku i Twitterze.

Użytkownicy winorośli mogą „Polub”, „komentarz” lub „powtórz” (dodaj film do własnej osi czasu dla obserwujących) filmy innych.

Podczas spotkania Członkom Konsorcjum zostały zaprezentowane Funkcja eksploracji umożliwia użytkownikom Vine przeszukiwanie filmów innych użytkowników Vine. Użytkownicy Vine mogą używać hashtagów do oznaczania swoich filmów, dzięki czemu można je łatwo wyszukiwać w aplikacji.

Filmy są organizowane przez

  • Kanały - takie jak komedia i sztuka
  • Popularne teraz - najpopularniejsze filmy
  • Trendy Tags # - pokazuje najpopularniejsze hashtagi

Jakie treści może zobaczyć Twój nastolatek w Vine?

Większość udostępnianych treści jest kreatywna, głupia i zabawna, ale tak jest zawiera także filmy przedstawiające nagość, używanie narkotyków, obraźliwy język i niebezpieczne akrobacje.

Ponieważ istnieją brak ustawień do odfiltrowywania tej zawartości, twoja nastolatka może się na to natknąć.

Filmy utworzone w Vine można również oglądać na stronie niezwiązanej z aplikacją, która może wyświetlać treści dla wszystkich.

Jakie ustawienia prywatności są dostępne?

Vine jest popularny wśród nastolatków ponieważ pozwala im to dzielić się swoimi talentami, zdobywać popularność i baw się dobrze, ale ważne jest, aby zdawali sobie sprawę z ustawień prywatności.

Twój nastolatek może ograniczyć, kto ma dostęp do udostępnianych filmów

Dowolny post wideo można zabezpieczyć, aby tylko osoby obserwujące Twojego nastolatka mogły go oglądać

Chroniony post nie mogą być udostępniane przez obserwujących, ale pamiętaj, że wideo można udostępniać za pomocą narzędzi spoza aplikacji

Aby chronić post, możesz wykonać następujące czynności:

1: Kliknij kartę profilu
2: Kliknij ustawienia
3: Kliknij „Twoje treści”
4: Upewnij się, że przycisk chronionych wpisów jest zaznaczony na zielono, aby upewnić się, że posty są widoczne tylko dla obserwujących

NB. „Posty wrażliwe” oznaczają, że posty mogą zawierać treści dla dorosłych - dzieci powinny uważnie obserwować wszystkie posty oznaczone tym tagiem.

Powinieneś także doradzić swojemu nastolatkowi, aby wyłączył inne ustawienia, takie jak „Otwórz skrzynkę odbiorczą maszyny wirtualnej”, co oznacza, że ​​każdy może wysłać Ci wiadomość wideo, wykrywanie e-maili, wykrywanie przez telefon i Pokaż mój uchwyt na Twitterze.

Do ogranicz widoczność swoich nastolatków w Vine, wykonaj następujące kroki:

1: Kliknij ustawienia
2: Kliknij prywatność
3: Wyłącz wszystkie ustawienia, które umożliwią innym znalezienie Twojego nastolatka, takie jak adres e-mail i pseudonim na Twitterze.

Możesz również upewnić się, że funkcja „Oznaczanie lokalizacji” na smartfonie dla nastolatków jest wyłączona, aby ich lokalizacja nie była wyświetlana, gdy udostępniają wideo.

Zarządzaj treściami, które widzą

Aby mieć pewność, że Twoje dziecko otrzymuje wiadomości od osób, którym ufają, że mogą blokować lub zgłaszać użytkowników.

Wykonaj następujące czynności kroki blokują lub zgłaszają użytkowników:

1: Przejdź do strony profilu obserwujących
2: Kliknij 3 kropki, a następnie wybierz „Zablokuj użytkownika lub zgłoś”
3: Naciśnij Zablokuj, a gdy obserwujący zostanie zablokowany, nie będzie mógł zobaczyć strony profilu Twojego dziecka, ale nadal będzie mógł przeglądać i komentować swoje filmy wideo, jeśli pojawiają się one w popularnych wynikach dla tagu wyszukiwania.